Skrb zase, Splošno

10 prepričanj, ki si jih takoj izbij iz glave!

Živjo!

Hočeš izvedeti, katerih 10 prepričanj vodijo v slabo voljo, nepotrebna obtoževanja in neproduktivnost v materinstvu? Če ja, bo tole branje zelo koristno.

Kako si drugače? Nič novega pod soncem, predvidevam. Jutranji boji z otroki, da srečno in s čim manj napetosti pristanejo v vrtcu ali šoli, doma dojenček ali bolan otrok, mož “še vedno” v naporni službi, aja, pa še na svojo sem pozabila…

Okrog tebe kupi cunj, igrač, posode, razmišljaš, kaj naj danes kuhaš, kdo bo vozil otroke na treninge…aja, ti, kdo pa drug😏. Še na banko moraš, poklicati starše, sin rabi frizerja, v službi norišnica, ker nisi včeraj dokončala vseh projektov…

Naj te “razvedrim” z dejstvom, da ne bo nikoli drugače, se pa da malo organizirat možgane, da tole ne (p)ostane moreča stalnica v tvojem življenju.

Kakšen del dneva zabluzim, ker imam v glavi nek čuden program, ki se mi vklopi ravno takrat, ko ni treba😆. Razna “omejujoča prepričanja”, o katerih sem že pisala in še bom, ker so tako zacementirana, da jih bo treba uničiti s “pikhamerjem”. To mi stalno uporabljamo v gradbeništvu.🤣

Takole za lažjo sredo bova prepoznali nekaj najpogostejših “prepričanj”, ki se jih bo treba čimprej zavedati in se jih (popolnoma) znebiti. Saj vem, da nam to ne bo ratalo za vedno, a vseeno.🤫

Pa začniva:

1. HOČEM BITI SUPER MAMA

Čeprav vemo, da je to nemogoče, v nekem predelu možganov še kar pričakujemo, da nam bo to nekoč mogoče uspelo. S pravo organizacijo, “time managementom”, ustrezno porazdelitvijo obveznosti, da ne odlašamo z opravili ipd.

Tukaj je glavni problem izjava “enkrat bom…”. Jah, samo danes imamo in samo na danes lahko vplivaš. Kaj boš počela, kaj ti bo priporiteta, koliko stvari boš dokončala, koliko boš počivala in koliko časa boš posvetila možu in otrokom. Ne bo šlo v dnevu vse, a če boš uspela vsak dan objeti otroke, se z njimi pogovarjati in vsak dan nameniti vsaj malo sebi, da boš imela občutek, da še vedno ti krojiš svoj dan, si naredila ogromno.

Pišem zato, da ne boš “nenadoma” stara oh in sploh let, otroci bodo odhajali, ti pa boš začela početi tisto, kar te veseli. Takrat ne boš več vedela, kaj je to…zato vsak dan naredi nekaj malega zase, da te umiri in osreči.❤

2. ŠE TO MORAM NAREDITI IN ŠE TO, POTEM BOM PA…

Tole si verjetno govoriš tekom dneva, ko brziš od ene do druge dejavnosti in upaš, da boš naredila vse v dnevu. Šele takrat si boš zaslužila posedeti na kavču, spiti kavo, poklicati prijateljico, oditi na sprehod ali vzeti v roke knjigo.

Spet prepričanje, ki se ne konča dobro. Zvečer komaj še gledaš in samo padeš v posteljo, hkrati z otroki in z mislijo na to, kolikokrat bo treba ponoči vstati. In naslednji dan isto.

Predlagam, da si zvečer ali zjutraj nekam napišeš, katero bo glavno opravilo dneva, katero manj pomembno in kaj si boš tisti dan privoščila zase. Dobro bi bilo, da imaš seznam takih stvari, ker ne vemo, kaj nam tisti dan sploh paše, idej pa tudi nimamo…od utrujenosti. Če pa imaš na vidnem mestu seznam priljubljenih aktivnosti in gor piše “glej rože”, ti bo mogoče tisti dan res zapasal šopek tulipanov. Mmm, zdej bi enega…

3. JOJ, KAKO BOM NASLEDNJI TEDEN SAMA SKRBELA ZA OTROKE?

Znane smo, da se že vnaprej bojimo, kako bomo v prihodnosti poskrbele za obveznosti, ki se znajo v določenem obdobju strašljivo nagrmaditi na kup, ti pa sama za vse.

Kaj zdej? Usedeš se v miru in premisliš, katere obveznosti imaš in kaj je odvisno od tebe, kaj od drugih in kaj od Boga…kar je odvisno od tebe, boš naredila načrt opravil, z drugimi se dogovorila za pomoč in upala, da se bo vse dobro izteklo. Simpl kot pasulj, zato se nehaš obremenjevat, kako BO…po porodu, ko se bo otrok začel plazit, ko bo šel v vrtec, šolo, na smučarski tečaj, v srednjo šolo, na faks, kako bo dobil službo ipd…

4. ZA VSE SEM SAMA KRIVA

Tale zadeva je huda. Jaz jo poimenujem “ŽRTVITIS”. Za vse, kar gre narobe, se obtožuješ. Od razmetane hiše, slabega uspeha otrok v šoli, bolezni otrok, slabega partnerskega odnosa…

Bom rekla tako. Ta drža je zato, ker je to najlažja drža. Rečeš, da si kriva za vse in ne rabiš migniti s prstom, da se problematika rešuje. Ni ti treba razmišljati o tem, kaj pa lahko STORIŠ, da ne bo tako. Kakšne možnosti imaš, da reagiraš drugače in se izboljšaš. Vsaj v smislu samoobtoževanja.

Vedno so ob tebi ljudje, s katerimi sobivaš in rezultati so posledica odločitve mnogih in ne samo tebe. Bodi vsaj nagnjena k spremembam in iskanju rešitev. Ko boš naredila vse ali se vsaj potrudila, da bo drugače, se boš tudi obtoževala manj in počutila se boš, da ti oblikuješ dan in kaj boš počela. Ne prepuščaj izbire o tvojih dejavnostih drugim!

5. VSE HOČEM IMETI POD KONTROLO

Misliš, da je možno kontrolirati sina v šoli ali v klubu? Je možno kontrolirati sodelavko, s katero delaš v službi? Je možno kontrolirati, kdaj bo kdo bolan? Je možno vedeti, ali bo na dopustu lepo vreme? Je možno kontrolirati, ali boš ostala v službi?

Kaj pa to, kaj bo za kosilo? Kdaj boš prala cunje? Kdaj se boš usedla in v miru pojedla? Kdaj boš šla z otrokom na igrala ali z možem na dopust? Kaj boš delala v roku ene ure?

Torej, nekaj lahko kontroliraš, veliko stvari pa ne. Posveti se tistim, katere lahko usmerjaš in načrtuješ in se toliko predaj, da te kaj “nenapovedanega” ne sesuje.

6. V OSNOVNI ŠOLI SO MI VSI GOVORILI, DA SEM…

Oh, ta preteklost. Samo da nam ni treba razmišljati o naših talentih, sposobnostih in močeh. Kako so nas drugi “potolkli”, kako sem nesposobna za to in ono, kako nimam nobene priložnosti ipd. Draga moja, moji spisi v srednji šoli so bili živa groza, pa sedaj pišem blog. (Saj znaš prebrat in razumeš, kaj pišem, a ne? Torej se očitno da, kjub predsodkom in “uspehom” iz preteklosti.)

Doma sem se smilila sama sebi (si že kdaj obolevala za  SMILITISOM?😉), a mi tako počutje ni bilo “po godu” in sem iskala, kaj lahko delam od doma. Ni bilo lahko, a tale blogec je vsaj nekaj, kar lahko počnem od doma…

Ne melji o preteklosti, temveč naj ti bodo padci, udarci in porazi kot močno orodje, kaj te je do danes v življenju utrdilo in te dela “modro” in izkušeno.

7. NITI HIŠE NISEM SPOSOBNA IMETI POSPRAVLJENE

Ta teden je bil pri sinu sošolec, ki mu je prinesel učno snov. Pri nas je bil prvič in o koridorju v hodniku ne rabim preveč podrobno pisat. Da moj otrok do večera šolske torbe ni “zmožen” prinest do dnevne ali svoje sobe tudi ne. Ko sem sinovemu sošolcu “omenila”, da imamo malo razmetano, je preprosto rekel, da je že navajen.😁

Pa še kakšna mamica mi kdaj reče, da je pri njih tudi bomba. Bojne postojanke, da nam kdo nenapovedano ne uleti v hišo sem sedaj odstranila in raje vidim, da me obišče prijateljica, kot pa da svoj nered “skrbno” skrivam pred drugimi.

Ali imam raje dezinficirana tla in kopalnico, ali svoj čas večkrat porabim za sprehod s hčerko, pogovorom z najstnikom, pisanjem bloga, brcanjem žoge in kolesarjenjem z možem. Tudi ti razmisli, kaj ti več pomeni. Hiša v nulo ali sproščeno družinsko ozračje z občasnimi čistilnimi akcijami, v kateri sodeluje cela družina?

8. SEM SAMO MAMA

Žensko podjetništvo se lepo razvija v Sloveniji in ženske imamo danes malo morje možnosti za poslovne uspehe in kariere. Marsikatera mama pa oddaja frekvenco “sem samo mama” in zato nisem nič posebnega. Moje delo je dolgočasno, zvečer je isto kot zjutraj, otroci se stalno cukajo, sem samo taksistka ipd.

Razmisli o tem, da vzgajaš bodoče može in žene, poslovneže, športnike, glasbenike, zdravnike, kuharje, pisatelje, umetnike…vse nadaljnje besede so odveč. Zelo smo potrebne svetu!

9. VSE DRUGE MAME SO BOLJ SPOSOBNE

To bedno primerjanje, katera je po porodu hitreje shujšala, kateri doječek je samo dojen, kateri prvi shodi, kdo je priden v vrtcu, naši se pa nič ne kregajo ipd.

Vsaka od nas ima drugačne pogoje za življenje in verjemite, v čevljih druge mame ne bi bilo nič lažje. To je dejstvo. Mogoče vidiš samo eno stvar, ki drugi mami mogoče bolj leži in je uspešna, a vsaka ima svoje tegobe in preizkušnje in verjemi, ti bi jih mogoče težje prenašala.

Začni živeti svoje življenje, s tistim kar imaš, s talenti, ki jih imaš in z ljudmi, ki so ti dani. Pomagaj drugim, kolikor lahko in delaj na tem, da sprejmeš sebe, tako kot si.

10. ČE VES ČAS NE DELAM, NISEM DOVOLJ VREDNA…ČESA ŽE?

Kančki perfekcionizma, ki se še vedno oglašajo. Možgani nam delajo petsto na uro, kaj je še vse za naredit, telo pa samo kliče po počitku. Si prebrala o izgorelosti v materinstvu?

Kaj nas stalno žene naprej? Tudi na račun zdravja.

Umirimo dneve vsaj malo. Izkoristimo mladost, zdravje, drage ljudi okrog sebe, da bo življenje sploh imelo smisel. Bodimo pomirjene s seboj in hvaležne tudi za malenkosti. Jaz sem recimo zvečer za to, da se lahko zavijem v topel kovter. Veste koliko mamam na svetu to ni dano?

Na vezi sem z mamico, ki živi na Madagaskarju. Ne vem, kako me je našla na FB. Večkrat mi piše, kako smo, pove, kako so oni… Reva cele dneve hodi po vasi, da pere cunje in dobi za večerjo, da lahko skuha otroku. Včeraj sem tako mladim športnikom pekla pico po treningu, ko je spet priletelo njeno sporočilo, kako sem. “Making dinner for my kids” sem napisala. Odpisala mi je “no money, no dinner for my kids”.

Brez komentarja na to! Odgovore zase poišči sama.

Lep pozdrav,

Minka (komaj čakam na cvetoče rože)

P.S. Napiši v komentar, kaj ti je bilo všeč ali o čem želiš brati naslednjič. Mogoče bo objava samo zate!

P.S. 2. Ali pa deli prijateljici.🌻

 

Preberi več...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja