Blog, Dom

Brez krame in navlake do lahkotnejšega bivanja.

Si obupana, ker je vaš dom poln navlake in nepotrebne krame? 😱Si utrujena od nenehnega pospravljanja in prestavljanja neuporabnih stvari? 😟Raje na hitro pospraviš sama, kot da bi razdelila naloge med družinske člane? Se na koncu dneva sploh ne pozna, da si cel dan brkljala po hiši ali stanovanju?

Nered in krama te lahko ugonobita!🤪

Upam, da te ne bom razočarala, ker nisem »specialist« za čiščenje krame iz domov. Moj dom se tudi ne sveti od čistoče in še vedno imamo preveč stvari, a se trudimo redno odstranjevati kramo iz našega doma.

Z objavo želim spomniti, da je navlaka mnogokrat razlog za slabo voljo, občutek krivde in nesposobnosti, poleg tega pa zahteva od nas samo še več dela. (Če odvečnih stvari v hiši ni, jih tudi ni potrebno pospravljati.) Nenehno »gledamo« kramo, a je ne vidimo in se je ne zavedamo. Je glavni vzrok, da se ne počutimo več dobro v svojem domu.

Zakaj sploh pride do kopičenja navlake?

Velikokrat mislimo, da je odstranjevanje navlake iz hiše znak nehvaležnosti (dotično stvar smo dobili v dar), lahko smo za to zapravili večjo vsoto denarja (npr. športni rekviziti za nabiranje prahu), lahko so izdelki, ki so jih ustvarili otroci, a samo zasedajo predale (čustvena navezanost).

Za otroke kupujemo ogromno stvari. Od cunj, negovalnih izdelkov, pohištva in pripomočkov, do kupov igrač. Te se valjajo povsod po hiši, ko je otrok že šolar in jih sploh ne potrebuje več. Lahko da so take igrače zbasane v enem ali dveh zabojih in Bog ne daj, da se strese vsebina ven…🤭

Iz šole in vrtca prinesejo polno izdelkov, za katere mislimo, da jih moramo imeti »za spomin«.

Največkrat se izgovarjamo, da bo vse nekoč »prišlo prav«… da ne omenim, da zadnjih 5 let teh predmetov še pogledale nismo. Dvomim, da bo še kdaj koristilo…

⚠Razmisli, ali se za navlako mogoče skriva kakšno razočaranje ali frustracija. Da si ne dovoliš »lepših časov«. Da so ti stvari neko varno območje in da se ti zaradi njih ni potrebno ukvarjati s seboj in svojimi čustvi. Zelo pomemben razlog za kopičenje krame. Daj si priložnost in zmeči »preteklost« stran.

Eden od razlogov je tudi dejstvo, da ogromno stvari pride v hišo, a ni časa za redno odstranjevanje. Tu mislim predvsem na reklame, časopise in revije, premajhna oblačila in čevlje, žal tudi pokvarjena hrana, pretečena zdravila in čistila ter igrače. Kar obtičijo v vašem domu…

Navlaka je povzročitelj velikega stresa

Zakaj se mi zdi pospravljen dom pomemben? To je podobno kot s hrano. Kar jemo, to smo. In kar je okrog nas, tako je tudi v naših možganih. Red ali kaos. Ker smo običajno preutrujene za redno odstranjevanje nepotrebnega, se navlaka kar ugnezdi v našo resničnost.

Če je kaos okrog mene, sem živčna, manj produktivna in brez zavedanja, kaj je res pomembno. Kar postopam po hiši v želji, da pospravim, a samo premeščam kramo iz enega prostora v drugega. Časa za vse, kar je res pomembno v življenju, pa na koncu zmanjka.

Navlaka nas izmuči fizično

Pospravljamo lahko cele dneve, a če je stvari preveč, se samo vrtimo okrog enih in istih stvari in dejavnosti. Zgodi se, da bi enostavna opravila lahko zaključila v 5 minutah, a se vlečejo cel dan. Težko se sploh spravimo k delu ali opravil ne dokončamo, ker nas zmotijo otroci ali drugi “motilci”.

Posledično se veliko »sprehajam«, naredim pa zelo malo. Zvečer sem izčrpana, rezultatov, ki sem si jih želela, pa ni.

Navlaka nas čustveno potlači

Mož je med najinim pogovorom, ki je bil sicer povezan s pristopom do najstnika, opozoril, da ga nered in razmetan dom zelo razjezi, ko se vrne domov. Mene osebno nered jezi, ker stalno nekaj iščem in ker si ne vzamem časa, da zmečem iz hiše vse, kar ne paše med nas. Ker niso stvari na svojem mestu, so ostali družinski člani zmedeni. Otroci (sama nisem dosti boljša) ne pospravljajo za seboj, kar pomeni nenehno prerekanje med nami. To me žalosti, jezi in utruja.

Navlaka »ni poceni«

Večina stvari, ki jih posedujemo, ni bila podarjena. Nekoč smo jih morali kupiti. Mogoče so samo zadovoljile našo trenutno frustracijo in posledično kmalu postale samo navlaka. Pomislimo samo na obleke. Kaj je razlog, da imamo omaro polno cunj, pa nimamo česa obleči?😉

Obstaja sploh rešitev za naš nered?

Ne vem, koliko časa posvetiš pospravljanju nereda. Mogoče le razmišljaš o tem, da bi morala marsikaj odstraniti izpred oči. Sigurno ti ni vseeno za vaš dom in kaj se nahaja okrog tebe. Poskrbeli bova, da v prihodnjih tednih naše domove kar se da očistiva navlake.

Vem, koliko smo obremenjene, zato niti ne želim, da vse rešiš v enem dnevu. Ni treba poslati otrok na počitnice, moža ignorirati ali klicati na snago, da se pripravijo na večji kup smeti.🤣

Začni z majhnimi koraki. Tudi jaz se še učim in se sprašujem, kako se na najbolj enostaven način rešiti krame. Opazujem kako živimo in iščem najboljše možne rešitve za »nadzor« nad stvarmi.

Čas je, da rečemo krami zbogom in se veselimo pospravljenega doma.

Brez načrta ne bo šlo

Vsaka od nas ima svoj način pospravljanja. O tem sem nedolgo nazaj govorila s prijateljico. Mene frustrira, da ne zaključim enega opravila in jih opravljam več hkrati, ona pa si za olajšanje dela opravilo razdeli na več etap in vmes počne kaj drugega.

Vsem naj bo skupni cilj, da se znebimo čim več stvari. Ene smo po naravi analitičarke in rabimo načrt, ki se ga strogo držimo in kljukamo opravljeno, druge mamice ste bolj sproščene in jim potek dela ni toliko pomemben. Vse je prav, če je na koncu dober rezultat.

Kje naj se lotim?

Predlagam, da na vsako stvar pogledaš z več vidikov:

 • Je stvar pri vas redno v uporabi?
 • So čevlji ponošeni in oblačila premajhna ali strgana?
 • Ali mi stvar kaj pomeni ali jo imamo v domu brez razloga?
 • Ali je stvar v dobrem stanju ali je pokvarjena? Se mi da ukvarjati s popravilom?
 • Imamo več istih stvari? Bi lahko uporabljali dve namesto petih?

Daj si možnost, da se znebiš nepotrebnih stvari že med rutinskim pospravljanjem. Že po tej objavi boš bolj pozorna na navlako in katere stvari dejansko potrebuješ v življenju, a ne?😏

Akcija

Priskrbiš si tri škatle: eno za predmete, ki jih boš obdržala, drugo za reciklažo ali odpad in tretjo za prodajo oz. donacijo. (Sama se s prodajo ne ukvarjam, zato stvari podarjam.) Vem, da obstajajo garažne prodaje.

Odločitve, kam kaj spada, naj bodo hitre!

Predlagam, da greš od prostora do prostora.

Na koncu poskrbiš, da se čimprej znebiš škatel oz. še uporabnim in potrebnim stvarem iz prve škatle določiš stalno mesto v vašem domu.

Predlagam, da si za lažjo organizacijo rednega pospravljanja in večji red v hiši nabaviš :

 • ustrezne smetnjake (ločevanje odpadkov),
 • dovolj košar za čisto in umazano perilo (da otroci lahko pomagajo),
 • zaboje za igrače (vsaj za lego in pliškote ločeno),
 • knjižne police,
 • mesta za čistila,
 • posodice za kozmetične pripomočke in ličila
 • kakšno stojalo za začimbe in kuhinjske pripomočke
 • dopolni sama…

Določite prostor za papirologijo, športno opremo, likovno ustvarjanje, igranje inštrumenta ipd. Ja, violina je bila enkrat tam, drugič drugje, fagot smo iskali tik pred glasbeno, da ne pišem o vsem, kar paše k nogometu…

Ločitev od krame ni enostavna

Čeprav imamo še vedno preveč stvari v hiši (po mojem mnenju), je redno odstranjevanje navlake ključnega pomena za duševno zdravje.

Generalno čiščenje je nekaj drugega kot odstranjevanje krame. Za ločitev od krame potrebuješ veliko volje in željo po spremembi. Rada imam minimalizem, a nismo vsi taki. Nič hudega, važno da si zadovoljna s tem in nered ne vpliva na tvoje počutje in dobro voljo. (Prav zato ta objava ni za vse. Mnoge mamice, ki so mi velik zgled, imajo “tipi top” pospravljeno.)

Menim, da z manj stvarmi živimo, manj se obremenjujemo s pospravljanjem. Bolj smo svobodni in verjamem, da imamo bolj spoštljiv odnos do vsega, kar imamo. Navlaka moti naše misli, ne znamo več videti malenkosti, ki nas veselijo in nam pomagajo k lažjemu življenju.

Še to:

Ema zadnjič ni šla v vrtec in se je »za doma« oblekla v najlepšo oblekico in novo majčko. Sem jo že hotela poslati na preoblačenje, a sem pomislila, kolikokrat mame oblečemo lepa oblačila. Skoraj vedno jih je škoda »za doma«. Po nakupu obvisijo v omarah in čakajo, da bodo »spet« v modi.

Želim vam podati na srce, da dragocene stvari, ki vas razveselijo ali osrečujejo, postavite na pomembno mesto in jih uporabljajte. Tudi če ste samo doma. Da ne bo najdražjega pribora uporabljal šele mož, ko nas več ne bo (saj poznate zgodbo o dragocenem porcelanastem servisu, ki ga je žena »šparala« za boljše čase).

Za konec:

Odloči se, da krama ne bo več del tvojega življenja.

Če kaj pride v hišo, naj gre nekaj drugega ven.

Vključi družinske člane v 10 minutno dnevno pospravljanje hiše. Tako ne bodo drugi »počivali«, ti pa tekala naokrog cel večer.

Začnite z majhnimi spremembami.

In še zadnje: ne kupujte nepotrebnih stvari.

Največja nagrada tovrstnega pospravljanja bo zagotovo »lažji« dom in boljše počutje.

Iz vašega doma boš po tej objavi odstranila:

 • smeti
 • kartone, papirje, stare revije, stare dokumente, račune in rokovnike »iz leta 2013«🤭
 • pokvarjeno hrano in živila
 • dekorativne stvari in “prahonabiralce” brez dodane vrednosti
 • pokvarjene igrače in igrače, ki so jih otroci prerasli
 • odpadle baterije, pregorele žarnice
 • pretečena zdravila, čistila, kozmetiko in ličila
 • otroške pripomočke (razen, če je še kakšen dojenček v planu)
 • cd-je, DVD-je, pokvarjeno elektroniko in razne »kable«
 • šolske potrebščine, zvezke, večino »ustvarjalnih« izdelkov (lahko na skrivaj, otroci ne bodo vedeli)-najlepše shraniš
 • staro posteljnino in brisače, vzglavnike, stare krpe…
 • milijon kuhinjskih predmetov, ki jih nikoli ne uporabljaš in staro posodo, ki ti gre na živce vsakič, ko jo pogledaš
 • oblačila in obutev, ki samevajo že več kot eno leto in se jih v tem času nisi niti dotaknila (o omarah s cunjami bo posebna objava🤫)
 • dopolni sama, kar sem pozabila…

Počitnice še trajajo, gremo v akcijo! Držim pesti.

Lep pozdrav,

Minka

(obstaja tudi knjiga Marie Kondo, Umetnost pospravljanja. Sem se “trudila” z njo, a ima že poseben “odnos” do nogavic, zato nisem nadaljevala z branjem. Ima pa zate mogoče super nasvete, preveri…)

P.S: Firbčni del mene bo sigurno zanimal, kako ti gre s kramo🤣.

P.S. 2: Če te zanima organizacija rednega čiščenja, generalnega čiščenja, delitev nalog med družinske člane ipd. (vse v planu za prihodnje objave) se prijavi na novičke in lajkaj FB stran. Vse bo prišlo do tebe.

Preberi več...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja