Skrb zase

Kako poskrbeti za spanec in počitek med dojenjem?

Znaš poskrbeti za svoj spanec in počitek med dojenjem, ali si že obupala in hodiš napol živa okrog?

Oh, kaj bi dala za vsaj 3 ure spanca. Podpišeš takoj tudi ti, a ne? Še posebno če dojiš ali se kakšen od otrok cele noči premetava ob tebi.

Ena od najhujših preizkušenj materinstva je zame zagotovo bil oz. je še vedno moten nočni spanec. Temu sledi pomanjkanje moči in celodnevna zbitost. Tako zelo potreben je počitek za mamo. Že ko to pišem in se spominjam, mi je hudo, tako sem v času dojenja pogrešala par ur spanca. V 12 letih materinstva sem mogoče prespala več ur skupaj največ desetkrat. Še to v dneh, ko sem šla z zborom na pevsko turnejo. Vsi sopevci na pleskavice, jaz pa spat.😆

NOČNO PREBUJANJE

Moji otroci so bili ponoči “najbolj” lačni. Občutek sem imela, da sem samo naslonila glavo in že je bilo treba spet dojit. Pri tretjem otroku sem bila vsega že lepo navajena in se nisem več delala, da sem največja bogica, ker ponoči ne spim. Čeprav sem bila “neumorna” mama, so vseeno leta naredila svoje. Postajala sem vedno bolj apatična, brez moči za karkoli drugega kot za otroke in najbolj osnovne zadeve. Spomin me je zapuščal in že do hladilnika sem pozabila, po kaj sem prišla.

Delala sem si krivico, saj sem bila prepričana, da sem postala morasta, bila sem pa kronično utrujena. To je bilo z leti še bolj očitno. Kadar sem se lahko ponoči odpočila, sem podnevi kar žarela. Zmogla sem že sprehode, manj sem se obremenjevala z odnosi, predvsem pa sem lahko videla lepo prihodnost pred nami.

POSLEDICE NOČNEGA ZBUJANJA

Če zelo malo spiš, je velika verjetnost, da si posledično razdražljiva, apatična, jezna na cel svet, nepotrpežljiva do otrok in moža, nikamor se ti ne da, za osnovno nego komaj zbereš energijo, pustiš, da drugi manevrirajo s teboj…še NE nisi sposobna reči. Sem kar precej stvari zadela, a ne? Opisala sem samo svoje, kakršnakoli podobnost je zgolj naključje-če se malo pošalim.

In kaj bova zdaj?

ZA BOLJŠI SPANEC

Mislim, da je edina rešitev v ZAVEDANJU. Priznati si moraš utrujenost in vsa počutja, ki so povezana z neprespanostjo. Na tvojem mestu bi najprej naredila vse, da omogočim dobre pogoje za počitek.

Sama sem imela vse otroke, ki so se ponoči pogosto dojili, ponoči ob sebi in dojila “spontano”. Pri prvem sem gledala na uro, ga dojila v naročju, hodila po sobi in podirala kupčke, ga polagala nazaj v posteljico, se ulegla, zadremala in to ponavljala do jutra…recept za katastrofo, ti rečem.

Drugega otroka sem hitro polegla zraven sebe (ni delovala niti posteljica ob moji), kupček je podrl med sedenjem v postelji, polegla sem ga zraven sebe in že s takim početjem sem zelo olajšala nočna dojenja. Poskrbi za varnostne ograje!

Emo sem si dala v svojo posteljo že takoj v porodnišnici in domov sva odšli s “porodno težo”. Veš, kaj to pomeni, ne? O dojenju bom lahko tudi veliko pisala, ker vem, da je mnogim mamicam lahko hud stres.

Če z otročkom v postelji ne moreš spati, ga preseliš v svojo sobo in verjetno bo sčasoma spal celo noč. Sama tega nisem niti poskušala, ker si pred drugim letom starosti sploh nisem predstavljala otroka drugje kot ob sebi. Verjetno sem bila ravno zaradi tega tako navezana na otroke in obratno. Vsi so se dolgo dojili in še vedno si kdaj zamenjamo postelje, da smo drug ob drugem. Skupno spanje me na splošno ne moti, ker bo še prehitro prišel čas, ko jih to ne bo več zanimalo.

SPALNICA

Za boljši spanec ne pozabi svežega zraka v sobi, ustreznega jogija, vzglavnika, udobne pižame, mogoče ti bo ustrezala tudi kakšna ambientalna glasba ali knjiga. Z Emo sva poslušali vedno ene in iste pesmice iz neke pojoče varuške ali kaj je že bilo, a moram priznat, da je učinkovalo.

Tudi krama ne spada v spalnico. O neredu v spalnici kdaj drugič, omenim le, da tudi zelo slabo vpliva na naše počutje. Preverjeno.

NAČIN ŽIVLJENJA

Tudi čez dan med dojenjem mirno počivaj in ne razmišljaj, kakšni opravki te še čakajo. Misli na otročka in na to, da ga hraniš in z največjo ljubeznijo skrbiš zanj. Če imaš večje otroke, jim med dojenjem mirno pusti risanko, da se dojenček v miru naje, ti pa malo odpočiješ. Ko sem sama dojila, sem med dojenjem brala, verjetno sedaj mame “sledijo”, kaj se dogaja na družbenih omrežjih, kar se mi pa ne zdi preveč koristno. Hm, o vplivu FB na samozavest mame bo tudi potreben kakšen stavek ali dva.

Kje sva ostali? Aha, skrb za počitek…(Zadnje noči se je Ema veliko zbujala in se pozna, da imam težave s koncentracijo:)

Če hodiš v službo in so otroci v šoli ali vrtcu, po prihodu domov odloži službo, si privošči malico, čaj ali kakšen prijeten opravek, ki te bo umiril. Tudi če uspeš malo zadremati je super. To se seveda da, če nimaš “kontrol” okrog sebe. Ne bi o tem…Sama se popoldne redko usedem na kavč. Sinova imata najmanj sedem treningov na teden, plus vikend tekme ali turnirji. Ni možnosti za spavanje…

Kakšen vikend se da ujeti uro ali dve popoldanskega spanca, če je tako slabo vreme, da smo doma.

SPANJE DOJENČKA IN MALČKA

Tudi na dojenčka ali malčka lahko vplivaš, da bolj mirno spi. Če dojenčka večerno kopanje vznemiri in prebudi, ga kopaj zjutraj ali dopoldne, zvečer pa ga nahrani, ustrezno obleci ter umiri z nošenjem ali glasbo. Mogoče pa zaspi sam, poskusi. Če se zbudi takoj, ko ga odložiš v posteljico, poskrbi, da bodo starejši otroci prej urejeni za spanje, ti stuširana in samo še zaspiš ob dojenčku. Ne pozabi, da je najbolj pomembno, da vse otroke stisneš, jim poveš, da jih imaš zelo rada in izmenjajte vsaj stavek ali dva o dnevu. Meni pravljice takrat še na misel niso prišle, tako sem bila utrujena, a za ljubezen je bila vedno moč.

POMNI😀!

Torej. POENOSTAVI ZADEVE. Dovoli, da pospravljajo mož ali starejši otroci. Če drugih ne preneseš, da ti pospravljajo (mama, tašča, teta, prijateljica, čistilka..), ne zahtevaj od sebe še vsa gospodinjska opravila. Nisi robot. Osnova je posoda in cunje, ostalo bo, ko bo. Ko bodo otroci na faksu, boš imela pospravljeno in spucano, sedaj pa je pomembno, da si kolikor toliko spočita, ok?

Če dojiš, je to še posebej pomembno. Kasneje je počitek pomemben, da lahko začneš delati na sebi. Bo prišel čas, ko bo sijalo sonce, brez skrbi! Jaz sem mislila, da me bo pobralo, a se da preživet.

Ker tudi mene že zdeluje utrujenost, grem počivat. Danes je bil nor dan. Iz vsega srca ti želim čimveč prespanih noči! Če imaš še kakšno idejo o izboljšanju spanja, napiši v komentar, da prebere še kakšna mamica. Hvala ti za odzive in deljenje.

Mirne noči in veliko spočitih dni ti želim!

Upam, da odhajaš iz oaze vsaj malo “spočita” in da ti bo kakšen moj nasvet koristil.

Se oglasim spet kmalu.

Objem,

Minka

 

Preberi več...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja