Skrb zase, Splošno

PRIZNAM: organizacija časa je zame nočna mora!

ORGANIZACIJA ČASA V MATERINSTVU JE PRAVA UMETNOST

Objava bo zelo iskrena in sicer iz dveh razlogov. Prvi razlog je ta, da na blogu ne želim saditi rožic in ustvarjati neko umetno “vzdušje”, kako je vse fajn. Drugi razlog pa je ta, da se brez priznavanja in odkrivanja lastnih napak ne morem izboljševati in s tem spreminjati-na bolje.

Organizacija časa je trenutno moja najšibkejša točka. Malo se bom “pogovorila” s sabo in realno priznala, da se bo treba konkretno vzet v roke glede tega. Če imaš kdaj tudi ti take probleme, bereš dalje…😉

Poskušam odkriti:

 • zakaj imam težave pri organizaciji časa
 • kako umestiti prioritete v svoj čas
 • kaj je zame produktivnost in zakaj nisem dovolj produktivna
 • kako in koliko lahko sploh vplivam na svoj čas

(Pozor: zadeva ni še klinično preizkušena!)

DANDANES SO VSI V NULO ORGANIZIRANI

Kadar pridem v knjigarno ali papirnico, me razni rokovniki, koledarji in organizatorji vseh možnih (kičastih) barv skoraj zametejo. Itak, da bi si kupila vse, tako sem navdušena nad “organizacijo” časa. Ampak do sedaj sem še vsakega uporabljala največ do 18.1., ko imam rojstni dan, potem pa spet konec.

Ljudje še hujšajo dlje kot jaz uporabljam rokovnik…😅

Skratka, ko “spoznam” koga, ki ima svoj čas organiziran do potankosti, postanem rahlo zelena…tudi jaz bi bila rada organizirana in s tem produktivna. Tudi jaz bi imela že marca rezerviran poletni dopust, jeseni koristila krompirjeve počitnice, ob preletu leta pa skrbno označene rojstne dneve in godove, praznike ter obletnice poroke, zaroke, prvega šopka ipd.

Hm, verjetno bi tovorila cel plakat, kot ga ima recimo sin za angleščino, če bi želela vpisovati vse letne zadeve.

Opa, se pa moram tukaj pohvaliti, google koledar na mobilcu si lepo deliva z možem in vidiva, da sva skoz zasedena😆.

Torej: uporabljam vsaj google koledar. Koristna zadeva!

Tukaj želim povedati, da se ne bo nič zgodilo, če bom gledala, kako so drugi lepo popedenani s časom in produktivnostjo. Potrebno bo pogledati, kaj taki ljudje uporabljajo za lažjo organizacijo časa in se obnašati podobno oz. si priskrbeti ustrezne pripomočke za lažjo organizacijo.

Govorim o rokovniku (ki očitno meni ne potegne), koledarju na mobiju, opomnikih- v pisarni, doma na steni, na mobilcu…poglej še sama, kaj ti najbolj ustreza. Mož ima recimo črn brezčrten blok A4 format in ga z navdušenjem pogledam.

HREPENIM PO MINIMALIZMU

Hrepenenje in želja je eno, realnost pa drugo. Zase vsaj to vem, da mi gre vsakršna krama izredno na živce. Glavni problem je, kje in kako se je lotiti…🤔.

Kupila sem si knjigo Umetnost pospravljanja, a me je rahlo minilo, ko je avtorica predlagala “posebno ljubezen” do nogavic. Jo bom še enkrat vzela v roko in jo jemala bolj resno ter potegnila iz nje najbolj uporabno za našo družino.

Brez veze, da delam obnovo, ker imaš ti drugačen način življenja kot jaz in mislim, da ti ta obnova ne bo dovolj pomagala.

Še vedno iščem ustrezen način pospravljanja (cele hiše naenkrat), pa me je vedno kaj zmotilo, preden sem prišla do konca😆.

Prvi način je bil ta, da sem pospravljala po sklopih. Šla sem po hiši in pobirala stvari po “kategorijah” (smeti, umazano perilo, posoda, igrače, kozmetični pripomočki, knjige/revije/star papir, šolske stvari in umetnije otrok, čevlji, ostalo). Parkrat mi je uspelo in hiša je v zadnjem koraku kar zažarela. Ne od čistoče, temveč od minimalizma. Takrat sem ugotovila, da uživam v pospravljenem.

Drugi način je bilo pospravljanje po prostorih oz. “oddelkih”.

Ta ni dobro deloval, ker imamo na ogromno mestih polno stvari, ki pašejo v druge prostore in sem se samo sprehajala, pa še to je bilo na koncu pospravljen samo en kotiček. V tem primeru se je tudi večopravilnost izkazala za neefektiven način delovanja.

Težava pri pospravljanju je v tem, da ima vsak v uporabi kup svojih stvari (cunje, posodo, igrače…), ki jih praviloma NE POSPRAVLJA za sabo. To bo za poglavje o navadah…

O pospravljanju naj bo to zaenkrat dovolj, bo pa to eno od glavnih poglavij moje eKnjige (enkrat letos).

(Najina prioritetna naloga v prihodnosti bo torej pospravljanje stvari na ustrezna mesta v hiši in izločanje neuporabne krame iz stanovanja oz. hiše v e n .)

ORGANIZACIJA ŽIVLJENJA

Dejstvo je, da v familiji poteka milijon zadolžitev, bolj in manj nujnih opravkov, sestankov, druženj, hojo v službo in šolo, treningi in roditeljski sestanki (včeraj sem “mirno” pozabila na sestanek v glasbeno šolo, pssst), čas s prijatelji…

Tega v 24 ur ne stlači noben trener, coach ali organizator…

Moje vodilo pri vsem tem je, da so nekatere stvari obvezne (spanje, hrana, skrb zase) in zelo pomembne (služba, šola, vzgoja in partnerski odnos), ostalo je pa po zmožnostih bi rekla (pospravljanje, druženje v aktivu kmečkih žena, dodatno mojstrovanje v kuhinji, bildanje mišic ipd.).

Na tem mestu se jaz držim nasveta, da je smisel v tem, da svoje prioritete ustrezno umeščaš v svoj dnevni urnik. Če nimaš še jasno določenih prioritet, si jih napiši, ker tvojemu življenju dajejo smisel in če imaš “smisel” vsak dan na urniku, živiš smiselno in srečno življenje. Pika amen!

SEZNAMI, TO-DO LISTE IN CILJI

Do določene mere so ti zelo potrebni.

Brez ciljev v življenju bluziš, to je dejstvo. Me si jih zase malo težje postavljamo, ker živimo za družino (vsaj jaz) in sem čisto srečna, če smo skupaj, se ne kregamo in “pobijamo” med sabo in vsak od nas lahko počne tudi kaj svojega (Ema glasbena in risanje, fanta fuzbal, mož več trenira, jaz pa…recimo da pišem različne “tekste”🤭…ko bo koleno ok, bom spet vzela kettlebell v roke ali sedla na kolo). Bom morala še malo “v globino”, kakšne cilje bi si postavila, da bi imeli izpolnjene naslednje pogoje:

 • specifični,
 • merljivi,
 • dosegljivi,
 • ustrezni in
 • časovno določeni.

Idealen cilj zame bi bil recimo: 25.10.2018 imam izdano knjigo o življenjskih nasvetih za mamice.

Kakšen cilj bi si ti postavila glede na svoje trenutne zmožnosti? Da bi bil izziv in hkrati dosegljiv?

(Če imaš slučaaaajno kakšno idejo še za ostale mamice, obstajajo komentarji spodaj⬇⬇).

Mož se sedaj recimo pripravlja na polovičko Ironmana “takrat in takrat” in je to krasen cilj zanj.

Dnevne obveznosti lahko napišeš na TO-DO listke. Tukaj ti svetujem, da ne napišeš 46 nalog kot jaz, temveč najbolj pomembno za tisti dan, 3 dodatne in to bo čisto ok. Predvidevam, da kuharije, pospravljanje cunj, sesanje in pospravljanje mize ne boš pisala, je sploh škoda časa za to…

Tedenske obveznosti naj vključujejo roditeljske sestanke, zdravniške preglede, rojstne dneve, sestanke v službi, treninge, tekme ipd..

Sama se bom še potrudila, da uvedem TEDENSKI JEDILNIK in na osnovi tega nakupovalni seznam. Ene to že izvajate, bravo! Mi smo še preleni in preveč izbirčni za to, priznam.

NA POMOČ: KRADLJIVCI ČASA

Moji največji kradljici časa:

 • FB, IG, tečaji
 • maili, klici in razna interna dopisovanja,
 • brezciljno “tavanje” po hiši, ker nimam seznama nalog,
 • pisanje bloga (tukaj še nisem 100%, ker nekaj bralk vas je že, samo nobena se mi ne javi, če vam tole kaj koristi…🙃)
 • vožnja otrok po treningih in tekmah
 • brezvezne debate

Možna rešitev? SAMODISCIPLINA IN ČASOVNA OMEJITEV. (Ko bom naredila to in to, pokličem tega in tega, preberem ta in ta mail ipd. Se strinjaš?)

Ali: poskusi si te kradljivce vsaj obrniti v svoje dobro.

Branje koristnih stvari na FB, propagiranje svojega posla namesto “limanje” pasjih prijateljev, (objavljam uspehe fantov, da jih mogoče opazi Ronaldo😆), strogi urnik za gospodinjske stvari, ko pelješ otroke, greš še v lekarno, knjižnico, telovadnico ipd.).

RUTINE

Dejstvo je, da večino stvari počnemo rutinsko. Tukaj vidim ogromno manevrskega prostora, ker se da pri nas mamah veliko pametnega narediti zjutraj, preden otroci vstanejo in si olajšati naslednji dan s primerno večerno rutino.

Zjutraj lahko porabimo za pregledovanje “pošte” in pospravljanje od prejšnjega dne ali pa za umiritev in pripravo na dan, nego, razgibavanje, pripravo zajtrka ipd. Premisli…

Zvečer je potrebno skupaj z ostalimi člani pospravit posodo in cunje, pulte, kramo, ki leži naokrog, predvsem pa pripraviti oblačila in šolske stvari za zjutraj (kar zelena ratam, če mulc išče gate zjutraj)…Sama imam večkrat stare grehe od prejšnjega dne, ker sem preutrujena za pospravit. Mame, bodimo prizanesljive s seboj!

Poskusi si oblikovati sebi primerno jutranjo in večerno rutino.

REČEŠ NE IN K DELU “POVABIŠ” DRUŽINSKE ČLANE

Kot sem že v parih objavah pisala, se moramo naučiti reči ne, ker v tem primeru ves čas samo delamo in nas to izčrpa. Ne dovolimo, da nam v življenju zmanjka časa tudi za lepe stvari.

Veliko hitreje so stvari opravljene, če v družini upoštevamo pravilo, da pospravljamo za sabo (težko pravilo pri nas) ter da vsak v dnevu opravi svojo zadolžitev (eden posodo, drugi perilo, tretji igrače npr.). Pri otrokih žal brez motivacije in nagrade ne bo šlo. Vsaj taveliki člani pa opažamo, da že samo pospravljen dom prinese lepe občutke.

Če zgornje stvari ne uspejo, priporočam še večerno 10 minutno družinsko pospravljanje. Nabijete si muziko in akcija.

ZAKLJUČEK, ČE NISI VSEGA PREBRALA😏…

 • IMEJ JASNO VIZIJO
 • POSTAVI SI CILJE
 • POMAGAJ SI Z DNEVNIM IN TEDENSKIM PLANERJEM
 • OBLIKUJ SI TEDENSKI JEDILNIK
 • JUTRANJA IN VEČERNA RUTINA JE ZAKON
 • REČI NE KRADLJIVCEM ČASA IN LJUDEM, KI TI KRADEJO ČAS
 • ZAČNI DELATI PRVE KORAKE DANES

Uf, dolga sem bila danes. Če ste bile z menoj do tukaj, sem zelo zelo zelo vesela. V pisanje vložim tudi nekaj svojega časa, ko bi lahko gledala masteršefa ali turško nadaljevanko….ha ha, hecam se.

Z veseljem sem tukaj za naju!

Uživaj (v organiziranju svojega časa😉)!

Če ti je tole koristno, preberi več o meni, o strahovih, o motivaciji, še več o organiziranju časa (kakšno stvar je bolje 2x prebat kot nobenkrat) ipd…

Čau!

Preberi več...

2 Komentar

 1. Marjeta pravi:

  Draga Minka, z veseljem berem tvoje zapise. Všeč mi je tvoja odkritost (redka dobrina v blogih), v vsakem zapisu se najdem in v dneh, kot je današnji, branje tvojih zapisov deluje prav pomirjujoče na mojo utrujeno glavo 😀.

  1. Minka pravi:

   Hvala, Marjeta!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja